Brojir.eu na Firmy.cz

Jícha z kopřiv – přírodní zázrak pro zahradu. Návod, jak jíchu vyrobit i dávkovat.

Kopřivová jícha - co to je?

Kopřivová jícha - Návod jak vyrobit a používat?Jícha z kopřiv, často nazývaná také kopřivová jícha nebo kopřivový extrakt, je přírodní hnojivo a prostředek na ochranu rostlin, který se vyrábí z fermentovaných kopřiv (Urtica dioica). Tento tradiční přípravek se využívá především v ekologickém zahradnictví a zemědělství.

Návod, jak vyrobit jíchu z kopřiv

Jak se jícha z kopřiv připravuje:

  1. Sběr kopřiv: Nasbírejte čerstvé kopřivy, ideálně před květem. Můžete použít celou rostlinu, včetně listů a stonků.
  2. Příprava nádoby: Umístěte kopřivy do velké nádoby (např. sud nebo kbelík). Nejlépe je použít nekovovou nádobu, protože kov může ovlivnit proces fermentace.
  3. Zalévání vodou: Kopřivy zalijte vodou. Poměr je zhruba 1 kilogram kopřiv na 10 litrů vody. Zakryjte nádobu víkem.
  4. Fermentace: Nechte kopřivy fermentovat po dobu aspoň 1-2 týdnů. Během této doby byste měli směs občas promíchat. Fermentace probíhá rychleji v teplém počasí.
  5. Přecedění: Po ukončení fermentace můžete přecedit kapalinu přes sítko nebo látku, abyste odstranili pevné části kopřiv.

Na co je dobrá kopřivová jícha?

Jíchou z kopřiv lze zalévat širokou škálu rostlin, které těží z jejích výživných látek a přírodních ochranných vlastností. Nejčastěji se používá na zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, okurky a zelí, protože podporuje jejich růst a zvyšuje odolnost vůči škůdcům a nemocem.

Stejně tak prospívá ovocným keřům a stromům, jako jsou rybíz, maliny nebo jabloně. Kromě toho je výborná pro bylinky a květiny, zejména růže, které díky jíše lépe kvetou a jsou méně náchylné k napadení mšicemi a plísněmi. Při aplikaci jíchy je důležité dbát na správné ředění, aby nedošlo k popálení rostlin, a zalévat ji buď večer nebo brzy ráno, kdy je riziko poškození sluncem minimální.

Co hnojit kopřivovou jíchou?

Jícha se hodí na hnojení zeleniny i stromů či keřů. Zde je seznam rostlin, které můžete hnojit jíchou z kopřiv:

Jak přírodně hnojit rajčata? Kopřivovou jíchou!

  • Rajčata
  • Papriky
  • Okurky
  • Zelí
  • Jabloně
  • Maliny
  • Rybíz
  • Angrešt
  • Jostu
  • Jahody
  • Bylinky
  • Růže
  • Okrasné květiny
  • Muškáty (pelargonie), petúnie i další balkonové květiny

Co obsahuje jícha za prospěšné látky pro rostliny?

Jícha z kopřiv obsahuje celou řadu prospěšných látek, které podporují růst a zdraví rostlin. Je bohatá na dusík, který je klíčový pro růst a zelenou barvu listů. Dále obsahuje draslík, jenž podporuje kvetení a tvorbu plodů, a také fosfor, který posiluje kořenový systém.

Kromě těchto základních živin je jícha zdrojem hořčíku, vápníku, železa a stopových prvků jako jsou mangan, měď a zinek, které jsou nezbytné pro různé fyziologické procesy v rostlinách. Fermentací kopřiv se navíc uvolňují enzymy a růstové hormony, které zlepšují odolnost rostlin vůči stresu, škůdcům a nemocem.

Díky tomuto bohatému složení je jícha z kopřiv vynikajícím přírodním hnojivem, které zajišťuje komplexní výživu a podporu pro různé druhy rostlin.

Použití jíchy z kopřiv:

  • Hnojivo: Jícha je bohatá na dusík, draslík a další stopové prvky, což ji činí výborným hnojivem pro růst rostlin. Může se ředit vodou v poměru 1:10 a aplikovat přímo na půdu kolem rostlin.
  • Ochrana rostlin: Může být použita jako přírodní insekticid a fungicid. Pomáhá například v boji proti mšicím a plísním.

Jak často hnojit jíchou?

Jíchou z kopřiv je ideální hnojit rostliny jednou za dva až čtyři týdny během vegetačního období. Frekvenci hnojení lze přizpůsobit konkrétním potřebám rostlin a podmínkám v zahradě. Pro mladé rostliny a rostliny v růstu se doporučuje častější hnojení, zatímco pro plodící a kvetoucí rostliny je vhodné hnojení méně často. Při aplikaci je důležité dodržovat správné ředění, aby nedošlo k poškození rostlin.

Jak ředit jíchu z kopřiv?

Pro zalévání ředíme jíchu s vodou v poměru 1 díl jíchy, 10 dílů vody – tedy 1:10. Takto zředěné hnojivo se nalévá ke kořenům rostliny – pozor, ať nespálíte listy!

souvisejici-sekacky-al-ko

Velký výběr sekaček

Cena: od 2 900 Kč

souvisejici-kompostery

Kompostéry skladem

Cena: od 1 490 Kč

souvisejici-zahradni-hadice

Kvalitní hadice

Cena: od 549 Kč