Brojir.eu na Firmy.cz

Jaký benzín do sekačky na trávu?

Jaký benzín do motorové sekačky?Do moderních sekaček se čtyřtaktním motorem používejte běžný benzín Natural 95 (BA95). Benzín s vyšším oktanovým číslem nemá pro použití v sekačce význam, více se dočtete v odstavci „100 oktanový benzín do sekačky?“ v našem článku. Olej do benzínu u sekaček se čtyřtaktním motorem nepatří (běžné moderní sekačky pro zahradní použití mají čtyřtaktní motor).

Důležité je hlídat, aby byl benzín do sekačky čerstvý. Pokud chcete sekačku delší dobu skladovat (například v zimních měsících), zajistěte, aby v nádrži bylo co nejméně benzínu, nebo do nádrže přidejte stabilizátor paliva. Skladováním paliva a zazimováním sekačky se zabýváme dál v našem článku.

Typy benzínu

V dnešní době se běžně používá už pouze bezolovnatý benzín, který je vhodný do zahradních sekaček. U českých benzínek nejčastěji najdete dva až tři typy, které se liší oktanovým číslem – 95, 98 nebo 100. Čím vyšší je oktanové číslo, tím větší má benzín odolnost proti samozápalu, palivo je stabilnější. Rozdíl je znát především u aut, sportovních vozů apod. Používání benzínu s příliš vysokým oktanovým číslem (např. 98 nebo 100) obvykle nepřináší žádné výrazné výhody pro sekačky, které nejsou na tento typ paliva speciálně navrženy – bohatě si tedy vystačíte s tím, když do sekačky koupíte běžný Natural 95.

Jaký benzín do sekačky Briggs & Stratton?
Jaký benzín do sekačky AL-KO?
Jaký benzín do sekačky Mountfield?
Jaký benzín do sekačky Honda?
Jaký benzín do sekačky Stiga?

Jak skladovat benzín do motorové sekačky?

Jak skladovat benzín do motorové sekačky? Jak na zazimování?Pro zachování kvality benzínu a bezproblémový chod vaší sekačky je důležité používat čerstvý benzín a zajistit optimální skladovací podmínky. Při dlouhodobém skladování – například přes zimu – je vhodné použít stabilizátory paliva. Pravidelná údržba paliva zajistí, že vaše benzinová sekačka bude vždy připravena k použití a prodlouží její životnost. 

Použití stabilizátorů paliva u zahradní sekačky

Stabilizátory paliva jsou zvláště užitečné, pokud skladujete benzín déle než 30 dní. V našem sortimentu najdete kvalitní stabilizátor paliva Briggs&Stratton ve dvou velikostech – o objemu 100 ml, nebo větší balení stabilizátoru paliva Briggs&Stratton Fuel Fit 250 ml za výhodnější cenu.

Jak skladovat benzín do sekačky? A jak skladovat benzín přes zimu a mimo sezónu?

Správné skladování benzínu je klíčové pro udržení jeho kvality a zajištění bezproblémového chodu vaší sekačky. Zde je několik tipů, jak správně skladovat benzín:

  • Používejte vhodné nádoby: Skladujte benzín ve schválených nádobách určených pro paliva. Tyto nádoby by měly být dobře uzavřené, aby se minimalizovalo odpařování a vnikání vlhkosti.
  • Skladujte na chladném a suchém místě: Benzín by měl být skladován na chladném a suchém místě, mimo přímé sluneční světlo a zdroje tepla. Ideální je teplota mezi 5 °C a 20 °C.
  • Vyhněte se dlouhodobému skladování: Pokud je to možné, neponechávejte benzín skladovaný déle než 3 měsíce. I se stabilizátorem může benzín časem degradovat.
  • Pravidelná výměna: Pokud máte starší benzín, je lepší ho spotřebovat v automobilech nebo jiných zařízeních, která mají větší motory, schopné lépe zpracovat starší palivo. Čerstvý benzín je nejlepší pro malé motory, jako jsou ty v sekačkách.

100 oktanový benzín do sekačky?

Používání prémiových paliv, která mají vyšší oktanové číslo (98 nebo 100), v sekačkách na trávu obvykle nepřináší výrazné výhody, pokud není váš stroj speciálně navržen pro tento typ paliva. Prémiová paliva jsou dražší a jejich hlavní výhodou je vyšší odolnost proti klepání motoru, což je důležité pro vysoce výkonné nebo sportovní motory, ale u běžných sekaček na trávu to nemá zásadní vliv na výkon nebo životnost. Pokud vaše sekačka nemá specifický požadavek na vysokooktanové palivo, je ekonomičtější a zcela dostačující používat standardní bezolovnatý benzín s oktanovým číslem 95 (v Čechách označovaný jako Natural 95, BA 95).

Jak správně natankovat benzín do sekačky?

Správné natankování sekačky na trávu je klíčové pro její bezproblémový chod. Zde je postup, jak to udělat správně:

  1. Připravte si palivo:
    • Používejte čerstvý bezolovnatý benzín s oktanovým číslem 95 a maximálně 10 % obsahem ethanolu.
    • Při delších prodlevách v sekání přidejte do paliva stabilizátor podle pokynů výrobce stabilizátoru.
  2. Připravte sekačku:
    • Ujistěte se, že je motor sekačky vypnutý a chladný.
    • Umístěte sekačku na rovný a stabilní povrch.
  3. Natankování:
    • Otevřete palivovou nádrž a vložte nálevku, pokud je potřeba.
    • Nalijte benzín pomalu a opatrně, aby nedošlo k přelití.
    • Neplňte nádrž až po okraj, nechte trochu prostoru pro roztažení paliva.
    • Dejte pozor, aby do nádrže nespadly nečistoty, zbytky trávy apod.
  4. Uzavření nádrže:
    • Po naplnění pevně uzavřete víčko nádrže, aby se zabránilo úniku paliva a vnikání nečistot.
  5. Kontrola:
    • Zkontrolujte, zda není žádný únik paliva kolem víčka nebo palivové nádrže.

Jak často doplňovat benzín do sekačky?

Správná četnost doplňování benzínu pomáhá vaší sekačce v delší životnosti motoru.

  • Pravidelné používání: Pokud sekačku používáte pravidelně, kontrolujte hladinu paliva před každým použitím a doplňujte podle potřeby.
  • Sezónní používání: Pokud sekačku používáte sezónně, před začátkem sezóny vždy použijte čerstvý benzín. Před uskladněním na zimu spotřebujte nebo odčerpejte zbylý benzín, aby se předešlo jeho degradaci.
  • Dlouhodobé skladování: Při dlouhodobém skladování používejte stabilizátor paliva a motor před uskladněním několik minut provozujte, aby se stabilizátor dostal do celého palivového systému.

Používejte čerstvý benzín, pečlivě natankujte a pravidelně kontrolujte stav paliva. Tyto jednoduché kroky pomohou prodloužit životnost vaší sekačky a zajistí její spolehlivý provoz.

 ⭐
TIP na další článek: Kdy a jak stříhat živý plot?